Gå til hovedinnhold Gå til søk

Studie 1: Studentperspektivet

Fokus: Hvordan lærerstudentene oppfatter digital teknologi i relasjon til eget fags egenart. Teknologi <-> Kroppslig læring

Tittel:

Reimagining bodily learning: How pre-service teachers perceive technology’s role in Physical education and Performing Arts

Oda Julie Hembre, Mats Hordvik, Heidi M. Haraldsen, Veslemøy Ellefsen& Petter Erik Leirhaug

Sammendrag

Å støtte fremtidige læreres profesjonelle digitale kompetanse (PDC) krever forståelse for hvordan digital teknologi kan integreres med både faglig kunnskap og pedagogiske metoder. I bevegelsesfag, som kroppsøving og scenekunst, dukker ofte spørsmålet opp om teknologi kan supplere, snarere enn erstatte, kroppslige erfaringer. Det er derfor viktig å utvikle læreres evne til å bruke digitale verktøy samtidig som de reflekterer kritisk over hvordan teknologien kan berike læring og erfaringer i faget.

Gjennom denne studien undersøkte vi hvordan lærerstudenter i kroppsøving og scenekunst oppfatter rollen til digital teknologi i sine fag. Vi stilte to hovedspørsmål:

  1. Hvordan oppfatter lærerstudenter i kroppsøving (PE) og utøvende kunstfag (PAE) rollen til digital teknologi i sine respektive fag?
  2. Hvilke egenskaper ved digitale teknologier fremhever de som enten fremmende eller hemmende for å undervise kroppslig bevegelse?

For å besvare disse spørsmålene så vi etter ulike måter lærerstudentene beskriver menneske-teknologi-relasjoner som enten fremmer eller hemmer kroppslig læring. Dette innebærer en åpenhet for at teknologier kan styrke visse kroppslige og perseptuelle kapasiteter, og samtidig hemme eller skjule andre. Vi var blant annet nysgjerrige på hvordan ulike fagspesifikke tradisjoner innenfor de ulike bevegelsesfagene påvirker hvordan teknologi blir tatt i bruk eller avvist.

Data ble samlet inn fra to kull lærerstudenter mellom september 2022 og mai 2024. Vi brukte etnografiske metoder for å fange opp refleksjoner rundt teknologi i undervisningen. Dette inkluderte feltnotater fra vår deltakelse som lærerutdannere, opptak av klassediskusjoner (5,5 timer totalt) og studentenes håndskrevne notater fra gruppeaktiviteter. Vi tok også kontinuerlige notater under diskusjoner for å dokumentere viktige innsikter og interaksjoner.

Tre sentrale tema kom frem fra denne studien:

  1. Kroppens livlighet og samvær: Lærerstudenter vektlegger den flyktige og umiddelbare naturen av kroppslig læring. De ser potensialet for digital teknologi til å gjøre undervisningen mer tilgjengelig og inkluderende, men uttrykker også bekymring for at det kan forstyrre den fysiske, levende erfaringen som er sentral i bevegelsesfagene. Samtidig ser de muligheter for at digitale verktøy kan fungere som aktive deltakere i kreative og fysiske prosesser.
  2. Utforsking og kopiering av digital bevegelse: Her oppstår en pedagogisk spenning. På den ene siden kan digitale verktøy forbedre tekniske ferdigheter gjennom visualisering og bevegelsesanalyse. På den andre siden understreker lærerstudenter viktigheten av å internalisere bevegelse gjennom direkte kroppslig erfaring. De skiller mellom å bruke teknologi til å formidle faginnhold og å bevare den kroppslige opplevelsen her-og-nå som selve kjernen i faget.
  3. Å erstatte eller assistere læreren: Dette temaet handler om samspillet mellom teknologi og lærerens rolle i klasserommet. Lærerstudenter anerkjenner at digitale verktøy kan gi individuell veiledning og forbedre demonstrasjon av bevegelser. Likevel legger de vekt på læreren som den primære «demonstrerende kroppen» og det personlige, menneskelige møtet som sentralt for bevegelsesbasert undervisning – noe teknologien ikke kan erstatte fullt og helt.

Lærerstudenter ønsker en gjennomtenkt tilnærming til teknologi, hvor digitale verktøy støtter og beriker de relasjonelle og kroppslige aspektene ved læring, fremfor å erstatte dem. For å være relevant bør teknologien bidra til bevegelsestilpasning og kroppslig erfaring, samtidig som den forsterker autentiske, her-og-nå opplevelser som definerer undervisning i kroppsøving og scenekunst. Disse funnene understreker behovet for å utvikle læreres PfDK i kroppsøving og scenekunst gjennom utforskende og reflekterende fagspesifikk praksis.

Lenke til artikkelen kommer.