Gå til hovedinnhold Gå til søk

Opptak på RITMO den 05.01.2024

Refleksjoner fra studentassistentene på KHiO etter opptaksdagen for musikkteater/teater studentene.

 

Det nye året startet med en helt ny opplevelse for min del. Fredag morgen ble det tur til RITMO institutt i 22 minusgrader og sol. RITMO er en del av UiO og er et senter for forskning på rytme, tid og bevegelse. Dagen ble tilbragt i en sort rom med skjermer og sensorer som jeg egentlig forstår minimalt av. Men desto større grunn til å møte opp og finne ut av hva dette er!
Da vi kom inn i rommet begynte vi med å legge inn målene til personen i drakten, inn i datasystemet til avataren. På den måten blir avatarens bevegelser med presise. Drakten med sensorene (magnemeterene) tas på i kalibreringen kan begynne.

     

På veggen henger en TV-skjerm som viser hva personen i drakten må gjøre for å kalibrere sensorene.
Det krevde noen forsøkt med flere finjusteringer men etter hvert med alle klare for å gjøre opptakene sine.

         

Opptaket starter og slutter alltid med en T-posisjon.

Etter at vi hadde gjort de planlagte bevegelsene så vi gjennom opptakene og så om noe måtte justeres. Etter dette vil opptakene gis videre til animatører som justerer de detaljene som sensorene ikke taklet så bra.

De fikk noen interessante utfordringer som for eksempel at krabbing var vanskelig. Avataren skled bakover med venstre foten hver gang den tok et steg framover. Jeg lærte også at alt metall påvirker sensorene, så smykker, ringer og briller måtte tas av. Vi slet også med at armene på avataren stod lavere enn hos personen i drakten når det ble utført en T-posisjon. Dette var visst ikke et ukjent fenomen, og definitivt noe de jobber med å rette på.

Generelt er dette både avansert og spennende å få ett innblikk i, og jeg er spent på å se hvor denne teknologien drar oss videre.

Takk for en fin og spennende dag på RITMO institutt, Senter for tverrfaglig forskning på rytme, tid og bevegelse.

Skrevet av Elisabeth Eilertsen Eldevik
06.01.2024

*

Refleksjoner fra RITMO 5.januar

Dagen på RITMO var kort, men spennende. Fra jeg kom inn i lokalet til jeg gikk ut tok det ca. 1 time. Jeg var den heldige utvalgte på min gruppe som skulle inn i motion capture-drakta for å spille inn vår bevegelse. Min gruppe skal ha praksis på Follo Folkehøyskole sin musikal-linje og vi valgte å gjøre en øvelse hvor vi kaster en fiktiv ball opp i lufta. Denne øvelsen kan brukes for å få kontakt med støtten når vi varmer opp stemmen som f.eks. en glissando-øvelse (å gli fra en tone til en annen).

Først fikk jeg info om hva som skulle skje før jeg skiftet inn i drakten og øvde på bevegelsen som skulle spilles inn. Jeg måtte også stå i noen spesielle posisjoner og gjøre noen enkle bevegelser for at sensorene i drakta skulle kalibreres. Disse bevegelsene var blant annet å stå i nøytralposisjon, stå i T-posisjon, holde håndflatene mot hverandre, lage et åttetall med henda, røre ved alle fingertuppene med tomlene og gå rundt i rommet. Dette måtte vi gjøre 3 ganger før avataren så riktig ut på skjermen. Da alt var klart spilte jeg inn bevegelsen min to ganger med en liten justering av hodet den andre gangen.

Det kuleste med å være på RITMO var å stå i drakta inne i studioet og se på avataren på skjermen foran meg. Den lagde fine, fargerike linjer som kom fra hender og føtter da jeg bevegde på meg og da følte jeg meg som de danseavatarene på Nintendo Wii sitt spill ”Just Dance”. 🙂

Takk for en fin dag på RITMO, jeg gleder meg til å se hvordan alle avatarene til de ulike gruppene ser ut til slutt og finne ut hvordan de kan brukes.

Skrevet av Marie Andrea Ringsaker
9.jan 2024